ABONARE NEWSLETTER

Gratuit Testul familiei,
povesti, promotii

NOUTATI

40 de moduri prin care copiii isi pot atinge potentialul
Tu ce fel de parinte esti? – Test pentru parinti
10 motive pentru a-i invata pe copii ce inseamna bunatatea
Povesti pentru suflet
Ce cuprinde un proces de invatare complet
Creativitatea in educatie
Cum se formeaza prieteniile intre copii

Felicitari cu suflet
fel

RECOMANDARI

Ce este inteligenta emotionala?
Ce stil de invatare (VARK) are copilul tau?
Cum pot sa-l invat pe copil in loc sa-l pedepsesc
De ce nu e bine sa fii un parinte permisiv
Diferenta intre copilul inteligent si-copilul sclipitor
Povestea adevarata a unui copil indigo

imagine copii ingerasi

 

 Copilul tau are prieteni? Cum sa-i invatam pe copii sa-si faca prieteni

 

 

Cine nu-si doreste sa aiba prieteni alaturi de care sa petreaca clipe frumoase, care sa-i intinda o mana de ajutor la nevoie sau un umar pe care sa-si planga amarul? Dar cati dintre noi, parintii, avem astfel de prieteni?
Stim cat de greu este sa iti faci prieteni in zilele noastre, cand calculatorul si televizorul acapareaza din ce in ce mai mult lumea, mai ales pe copii, ducand la instrainare si lipsa abilitatilor de comunicare. Si totusi, noi, ca parinti, dar si profesorii si alte persoane avand rol de modelare si educare a copiilor ii putem incuraja, indruma si ajuta pe cei mici sa fie buni prieteni, sa-si dezvolte abilitatile sociale si sa-si faca prieteni.

Daca unii copii sunt dezinvolti, indrazneti si sociabili si reusesc usor sa lege prietenii, alti copii trebuie sa fie invatati cum sa-si faca prieteni. Nu e un lucru neobisnuit ca un copil sa aiba dificultati in a lega prietenii printre colegii de scoala sau in alte situatii in care socializeaza. Dar sa privesti un copil pe care-l doare sufletul ca nu are prieteni e un lucru trist si dureros pentru orice parinte.

Prietenia este importanta pentru copii deoarece ii invata sa comunice, le intareste increderea in sine si le ofera o importanta a sinelui. Adultii care construiesc prietenii durabile, ei insisi pot fi un exemplu pentru copii, iar parintii si profesorii ii pot indruma pe copii catre astfel de prietenii.

Sfaturi pentru parinti:

1. Vorbeste-i despre prietenie. Pune accent pe importanta unei atitudini pozitive cand discuti cu altii sau rezolvi conflicte sau vrei sa iti faci prieteni. Daca copilul tau are un conflict cu vreun prieten, incearca sa rezolvi problema ajungand la un consens. Comunicarea deschisa si atitudinea pozitiva il vor face pe copil sa-ti vorbeasca despre prietenii sai, permitandu-ti sa-l ajuti cand are nevoie.

2. Arata-i copilului ce inseamna sa fii un bun prieten. Comporta-te acasa in moduri care sa prezinte calitati necesare unui bun prieten, pentru ca cel mic sa le asimileze. Fii dragut, fa complimente, nu te plange, imparte cu ceilalti ceea ce ai, fii intelegator si saritor. Ofera exemple pozitive care il vor face dornic sa se joace cu colegii si sa-si faca prieteni.

3. Demonstreaza-i sustinerea ta. Asculta-i explicatiile privind faptul ca nu are prieteni sau ca in anumite situatii particulare copiii l-au necajit. Raspunde-i cu empatie, orientandu-te spre rezolvarea problemei, vorbindu-i pe un ton normal, calm, in timp ce-i oferi sfaturi. Astfel se va simti inteles si-i vei da speranta ca va reusi sa-si faca prieteni.

4. Joc de roluri: pune in scena o situatie particulara in care anumite aptitudini de socializare sunt necesare. Daca cel mic are probleme in a-i trata pe ceilalti cu blandete, imagineaza o situatie in care apare un conflict. Evalueaza modul in care copilul reactioneaza si povatuieste-l cum ar fi mai bine sa ii trateze pe ceilalti copii in acest gen de situatii.

5. Promoveaza un simt al apartenentei la grup implicandu-l in activitati extrascolare. Incurajeaza copilul sa se alature unui grup – fie un grup de joaca, o echipa sportiva sau un cerc de arta – deoarece copiii se simt bine cand fac parte dintr-un grup. Inscrie-l in diferite cluburi de sport (arte martiale, fotbal etc.), la cercuri de pictura, muzica sau dans astfel incat sa intalneasca alti copii care impartasesc aceleasi pasiuni.

6. Creeaza oportunitati de socializare. Invita copiii din vecini sau colegii de scoala la un loc de joaca. Aceasta ii va da copilului tau sansa sa interactioneze cu copiii de varsta lui intr-un mediu familiar tuturor. Chiar si copiii pot avea viata sociala, iar socializarea timpurie il invata pe copil importanta prieteniei si-i da incredere ca se va descurca in relatiile cu oamenii atunci cand va creste.

7. Implica-l in activitati de voluntariat. Acestea il vor ajuta pe copil sa-si faca prieteni in afara scolii in timp ce ajuta comunitatea. Proiectele de ajutorare a comunitatii il invata totodata cum sa lucreze in echipa, alaturi de altii si aceste activitati ii vor creste increderea in sine, respectul de sine si-l vor ajuta sa se apropie mult mai usor de ceilalti oameni, sa fie optimist si sa dezvolte prietenii.
Copyright © Educa prin iubire

Mai multe despre acest subiect, precum si increderea si respectul de sine, gasesti in cartea "Educa prin iubire, cu intelepciune".

O noua editie!
Educa prin iubire,
cu intelepciune

Educa prin iubire, cu intelepciune

 

Povesti cu morala
pentru copii
- editie cartonata

Povesti cu morala pentru copii

Recomanda unui prieten:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  educativCarti Educatie/ Dezvoltare personala
   Educa prin iubire, cu intelepciune
   Povesti cu morala pentru copii
  Articole
  Articole educatie
   Articole spiritualitate
  Articole scoala
  Articole sanatate
    Articole timp liber
  Povesti pentru suflet
  Interpretarea desenului
  Testul arborelui
   Testul familiei
   Analiza desen
  Teste IQ/EQ
  Carti personalizate
  Planse de colorat

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

               

                     home     proiectul EII      noutati      concurs    termeni si conditii     contact      ANPC            
Copyright © 2010-2022 Inger drag / Educa prin iubire. Toate drepturile rezervatefundal